Epilarea nu este acelasi lucru cu depilarea. In timp ce prima se refera la parul de deasupra si de desubtul pielii, depilarea se refera la parul de la suprafata pielii.
Termenul de ”epilare definitiva” este oarecum ambiguu, fiind mai potrivit cel ”de lunga durata” pentru ca fiind inventata si folosita la scara larga doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durata de viata medie a unei persoane pentru a declara cu certitudine ca este clar si fara dubiu “definitiva”. Epilarea de lunga durata este progresiva, pentru ca nu se realizeaza dintr-o data, ci pe parcursul mai multor sedinte.

Epilarea definitiva se obtine prin distrugerea radacinilor firelor de par aflate in derm prin intermediul caldurii: temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de par, selectiv.

In momentul nasterii, in dermul corpului nostru exista un numar de aproximativ 5 milioane foliculi pilosi (radacini ale firelor de par ). Acesti foliculi produc par de tip velus – puf- pana la intrarea in pubertate, cand – sub influenta hormonilor sexuali – o parte din foliculii care produceau par velus se transforma si produc par de tip terminal – adica fire groase si pigmentate mult mai intens.

Noi tratam tocmai acesti foliculi, ai firelor terminale, in locul acestora aparand folicului de par miniaturizati (acesta fiind mecanismul dominant), o mica parte fiind inlocuiti de ramasite fibrotice. Acestea se intampla la aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului.

Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate: axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

Fotoepilarea este considerata a fi definitiva atunci cand efectul obtinut se mentine cel putin cat toata durata unui ciclu complet de crestere a firelor de par. Sunt anumiti specialisti in lasere care afirma ca la aceasta durata mai trebuie adaugate sase luni.

De aceea este folosit si termenul ”epilare de lunga durata”.